YEDİ GÖLLER
Yıkıkbağları da denilen bölge, Tortum Gölü'nün hemen altında Ulubağ köyünün bir mahallesidir.
Yıkıklar'ın (Yedi Göller) denizden yüksekliği 800 m dir.
Tortum Gölü havzasından sızan suların oluşturduğu irili ufaklı ve zümrüt gibi yeşillikler arasında sıralanan göllerden oluşmaktadır.
Ağaçların yeşili, göllerin maviliği ile kucaklaşan Yıkıkbağları, yukardan bakıldığında tüm güzelliğini sergilemektedirler. Yaz mevsiminde burası çevre halkının ve turistlerin eğlence ve mesire yeridir.
Göl üzerinde çok büyük alabalık çiftliği vardır. Ayrıca karşısında harikulade piknik alanları ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır.
Hertürlü meyve-sebze yetiştirilmekte olup, göllerden elde edilen alabalıkların lezzetinin ünü ilçemizin sınırlarını aşmıştır. Buraya ülkemizin dörtbir tarafından turistler gelmektedir. Son yıllarda geliştirilen projelerle birlikte yerli turistler kadar, yerli turistler de bölgeyi görmeye gelmektedirler.
Erzurum ilinin en ünlü mesire yerlerindendir.
NARMAN KANYONU
Topraklarının bir bölümü Karadeniz Bölgesi’nde, bir bölümü de Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Narman yaylaları ile ünlü ilçelerdendir.Kargapazarı Dağları’nın doruklarında bulunan bu yaylalar, İl merkezine 96 km. uzaklıktadır.Narman ilçesinde gezilebilecek alanlar olarak Narmanlı Camisi, Narman Kanyonu, Ethem Baba Türbesi ve Osmanlı dönemine ait bazı kalıntı ve kale kalıntıları bulunmaktadır.
KIRMIZI PERİBACALARI
İstanbul’dan yola çıktığımızda yaklaşık 1300 kilometrelik bir yol uzanıyordu önümüzde.Niksar, Suşehri derken, her iki yakası binbir güzellikle çevrili Kelkit Çayı eşlik ediyor.Erzurum’u da geçerek asıl hedefimize doğru ilerliyorsunuz.Tortum üzerinden Narman’a giderek, henüz bir yıl önce keşfedilmiş bir vadiyi bir de biz keşfetmek muhteşem bir duygu olsa gerek.Beş kilometre sonra da Narman tabelasını takip ederek ana yoldan ayrılıyorsunuz.Kısa bir süre sonra Narman-Pasinler yolu üzerinde buluyorsunuz kendinizi.
Kısa zaman öncesine kadar varlığı sadece birkaç jeolog ve yöre halkınca bilinen Narman Kanyonu’nu, Atlas Dergisi ekibi 2002’de dünyaya tanıttı. Dünyada sadece birkaç bölgede bulunan bu ender oluşumlar ülkemizin en önemli doğa harikalarının başında geliyor. Kanyon, Erzurum’un Narman ilçesi sınırları içinde. Narman - Pasinler karayolunun 11 kilometresinden itibaren coğrafya aniden kırmızıya bürünmeye başlıyor. Vadi sistemleri yolun daha çok sağında yer alıyor. Toplam 12 kilometrekarelik alana yayılan Narman Kanyonu’nda yürürken Mars yüzeyinde geziniyormuş izlenimine kapılıyorsunuz. Yoldere Köyü sapağından girildikten sonra köy yoluna sapmayıp düz devam edilirse, 1 kilometre sonraperi bacası görünümlü iki oluşuma varılıyor. Ziyaretçilerin çoğu buradan geri dönüyor. Oysa araçlarını bırakıp vadinin içinde birkaç saatlik bir yürüyüşü göze alanlar, yaşamlarında göremeyecekleri kadar güzel doğa oluşumlarını tanıma fırsatını elde ediyor.Ana vadinin bitiminden itibaren sol yamaçtaki patikayı takip ettiğinizde, yarım saat sonra tüm vadiyi kuşbakışı göreceğiniz bir noktaya varacaksınız. Buradan vadinin görünümü nefes kesici. Vadi içinde dolaşırken rüzgárın peribacalarını nasıl şekillendirdiği gözlenebiliyor. Rüzgar, yağmur gibi atmosferik güçler yüz binlerce yıllık uğraşı sonucunda doğanın sanatçı yanının tüm izlerini Narman Kanyonu’nda gösteriyor. Bir zamanlar göl olan bu bölgeye, akarsular demir içeriği fazla kayalardan aşındırdıkları malzemeleri taşımış. Bu süreç birkaç milyon yıl almış. Daha sonra göl kurumuş ve bölgedeki bu gevşek malzeme önce yağmur, daha sonra da rüzgarca aşındırılarak şekillenmeye başlanmış. Aşınma açısından Kapadokya’nın benzeri süreç yaşanmış burada. Oyuklarda Kapadokya gibi yerleşim olmamasının tek sebebi, kayaların narinliği. Kapadokya’daki volkanik oluşumun silis içeriği fazla tüfleri insan tarafından çok rahat oyularak barınak yapılmış. Oysa Narman gevşek malzemelerin gölde çökelmesiyle oluştuğu için istendiği gibi oyulamamış, barınağa dönüştürülememiş. ABD’deki Grand Kanyon’a benzeyen Narman bir an önce koruma altına alınmalı. Çünkü bu bölge sadece ülkemizin değil tüm dünyanın bir kaç ender oluşumundan biri.
Nerede Kalınır:
Narman ilçesindeki Ögretmenevi kalacak yer olarak en uygun yerdir.
TEKE DERESİ GÖLETİ
Gölet, Erzurum’a 22 km. uzaklıkta Tekederesi ile Taş-lıgüney köyleri arasında yer almaktadır. Eski Erzurum-Çat karayolunun 1 km güneyinde ve Tekederesi köyü-nün 1 km güneybatısında, Gedikçayır deresi üzerinde-dir.
1986-1989 yılları arasında toprak dolgu şeklinde inşa edilmiştir. 1,56 hm3 su tutma hacmine sahiptir. Sula-ma amaçlı inşa edilmiştir. 405 ha sulama alanına sahip-tir. Temelden yüksekliği 20 metredir.
Tekederesi göletinin su kaynağı, göletin güneyinden geçen Karnıyırtık deresidir. Gölet 14.95 m yükseklikte 200x103 dolgu ile 1.558x106 m3 su depolayacak kapasitededir. Göletin uzunluğu 630.30 m, genişliği 1000 m olup alanı 2219,36 m2 dir.
Tekederesi Göletinin çevresi ağaçlıklı olduğundan piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Gölette Aynalı Sazan Balığı üretilmektedir.
TORTUM ŞELALESİ
Tortum Gölü, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir göldür. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Tortum Gölü'nün döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireç taşi katmanları üzerinden geçmekte ve 22 metrelik genişlikten, 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır. Erzurumda Tortum ilçesindedir
elalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı ve hemen şelalenin altına inen merdivenlerin ücerinde Demir korkuluklu İzleme Balkonu bulunmaktadır. Merdivenleri takip ederek Şelalenin altına inilebilir ve diğer taraftaki merdivenleri takip ederek yukarıya çıkılabilmektedir. Şelale bahar aylarında balkon izleyicilerini ıslatmaktadır. İzleyenlere doğa ile iç içe bir ortam yaşatan şelale özellikle doğa tutkunları için hayranlık uyandıracak görüntüler barındırmaktadır. Tortum Şelalesi bir rivayete göre izleme merdivenlerini şelale tarafından inip, elektrik santrali tarafından çıkanlarda nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlüyormuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder